Kata-Kata Berkata-kata

Bismillah...

Alhamdulillah...
Tamatlah riwayat satu papeR pagi tadi.
Nantikan 8 paper yang bakal berderet2 minggu depan...
Ya Allah..berilah aku dan kawan2ku kemudahan untuk menjawab exam kami nanti, jelmakanlah idea2 bernas untuk kami menjawab atau lebih kepada untuk kami menggoreng soalan2 exam tu nanti. Moga kami menggunakan dunia kami untuk bekalan di akhirat kelak. Hanya kepadaMu kami berserah ya Allah...amiinnn...

Kat sini..aku nak kongsi sesuatu yang aku dapat daripada salah seorang sahabat ku di ym siang tadi.
Thanks to cik A...hoho...semoga Allah memberkatimu dunia,akhirat insyaALlah...

Allah Ta'ala berfirman: "Niscayalah Kami akan memberikan cobaan sedikit kepadamu semua seperti ketakutan, ketaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan, kemudian sampaikaniah berita gembira kepada orang-orang yang sabar."
(Al-Baqarah: 155)

Lagi Allah Ta'ala berfirman: "Sesungguhnya orang-orang yang bersabar itu akan dipenuhi pahala mereka dengan tiada hitungannya - kerana amat banyaknya."
(Az-Zumar: 10)

Juga Allah Ta'ala berfirman: "Orang yang bersabar dan suka memaafkan, sesungguhnya hal yang demikian itu niscayalah termasuk pekerjaan yang dilakukan dengan hati yang teguh."
(As-Syura: 43)

MORAL OF THE STORY

--->Bersabarlah anda ketika ditimpa musibah dan dilimpahkan nikmat2 daripada ALLAH.
Kerana ketika anda dikurniakan limpahan nikmat dariNya, Dia ingin menguji adakah benar ketika itu engkau adalah hambaNya yang benar2 beriman kepadaNya yang sentiasa mensyukuri segala apa nikmat dariNya.
Dan Dia mengurniakan musibah kepada engkau bukan untuk menzalimi engkau atau untuk berlaku tidak adil kepada engkau tapi itu tandaNya Dia sangat menyayangi engkau berbanding mereka yang di alpakan dek nikmatNya.
--->Dan..bersabarlah.
---->Dan...bersabarlah...hehe...sabar la ye labu...

Dan ini daripada kak F...hehe..terima kasih akak.Semoga Allah memberkati akak sentiasa insyaAllah.

"Membaca tulisan sendiri adalah seperti taaruf terhadap dalam diri yang sukar dijiwai sesiapa. Tulisan sendiri adalah kawan yang terlalu benar. Tulisan adalah lebih benar dari lidah dan anggota badan. Anda merasai kehebatan diri, juga kebodohan diri."


Yang ni..emmm..aku pon baca banyak kali baru faham.

So, kalo korang nak faham pon..bacala banyak kali ek.hehe.....sebab aku nak kena study untuk exam next week.


13 comments:

SiNaR cAHaYa pErtAma July 23, 2009 at 5:01 PM  

salam alaik~
salam dari chiba permai.. hehe
ske ap yAng kak F (bukan nm sebenar tUe cakap!!! btoL2!
hehe.. gdlak kak nik... next week saya tgl lagi 2 paper jer...
Ms teNgah bertungkus lumus mentelaah, tetiba terdetik di fikiran sy... hidup ini juga adlh shiken dari Nya..
"Allahumma najihna fi hazal imtihan wa fi dunia wal akhirah"
tQ sbb bnyk bg nsht!!
moga bersua kembali... :p
sampaikan salam saya utk akak2 n sahabat2 kt iwate yang comel2~

SiNaR cAHaYa pErtAma July 23, 2009 at 5:02 PM  

salam alaik~
salam dari chiba permai.. hehe
ske ap yAng kak F (bukan nm sebenar tUe cakap!!! btoL2!
hehe.. gdlak kak nik... next week saya tgl lagi 2 paper jer...
Ms teNgah bertungkus lumus mentelaah, tetiba terdetik di fikiran sy... hidup ini juga adlh shiken dari Nya..
"Allahumma najihna fi hazal imtihan wa fi dunia wal akhirah"
tQ sbb bnyk bg nsht!!
moga bersua kembali... :p
sampaikan salam saya utk akak2 n sahabat2 kt iwate yang comel2~

:::cebisanhatiku::: July 24, 2009 at 12:08 AM  

Waalaikumussalam.
Mana boleh bagitahu nama sebenar..rasie~~~

2 paper je lagi..sobsob..akak ade beribu lg..

Hidup ini sememangnya ujian untuk kita.
Sebab tu ada kata2 gunakan dunia untuk akhirat.

Plus...shiken yang sebenar nya adalah di sana.
Cume bergantung pada orang la shiken yg bakal dia hadapi kelak senang atau susah.
Cth paling senang,time baru masuk dalam kubur.Setelah 7 langkah orang di dunia tinggalkan kita di sana,Malaikat dtg tny.Sapa Tuhan kamu?kalau kat dunia,bolehla jawab sebab ada mulut.Tapi nanti,bukannya mulut kita yang jawab.jadi...renung2lah...sampai juling pun xpe~~~

Kongsi r sket apa pendapat awak tentang ayat2 dari kak F tu...hoho...

A'thiqah July 24, 2009 at 6:15 AM  

kak nik kak nik~ xplain la pasal apa kak F tu cakap! saya takut salah tafsir~ :p

aQem July 24, 2009 at 6:51 AM  

assalamualaikum..
kak nik,goodluck exam...nak2x exam pon sempat tulis bende yg bagos2x cmni....best2x!

SiNaR cAHaYa pErtAma July 24, 2009 at 10:26 AM  

bismillah..
hehe.. tQ kak nik.. sbB bagi kaDai yAng cukuP mencAbar.. hehe

"Membaca tulisan sendiri adalah seperti taaruf terhadap dalam diri yang sukar dijiwai sesiapa. Tulisan sendiri adalah kawan yang terlalu benar. Tulisan adalah lebih benar dari lidah dan anggota badan. Anda merasai kehebatan diri, juga kebodohan diri."

hurm... macam mne nk ckp eEk...
bila baca tulisan org kadang2 ad part yg ssh kita nak tafsirkan... tapi bila kita baca ap yang kita tulis sendri kitA tAu dgn detail knp ak tls mcm tue, ap kikkake nye, ap prasaan masa tue, mcm mne kimochi pada ms itu... kadang2 dalam x sdr apa yang kita tulis tue menggambarkan sape diri kita yang sebenarnya.. nak tau mcm mne kita bila mara... tulis la sesuatu.. then baca balik..itulah diri kita sebenarnya... kan kalau org buat anketo or kansou mesti suh tulis kan... jrg org wat anketo kne cakap.. knp eEk... mgkn sbb ble menulis.. manusia rase lebey senang.. org putis ckp feel free... dan daripada tulisan jgklah la kita boleh memotivasikan diri kita.. menasihati diri kita...

terutamanya utk org yg krg bercakap mcm saya.. may be ssh nak faham kot.. tapi sbb saya slalu menulis utk diri sendri.. so nantonaku macam terasa dihati kebenarannya.. bila rasa down ke sunyi ker saya akn tulis srt cinta utk diri sendri... di selitkan sedikit kata2 hikmah dari Dia.. masa menulis rasa yang paling ikhlas akan datang dari hati..
そう思わない。。?

:::cebisanhatiku::: July 24, 2009 at 11:05 AM  

To cik A'thiqah..(cik lg kan?belom puan kan?hehe..)

ala..saya pun tengah fikir la awak.awak fikir camne?jomla kongsi2...hehe..tuko2 pendapat ala manja2 gitu..ceewaahh.gedik2...sorry la for having such unmatured-naughty fren like me nih..ohho...

:::cebisanhatiku::: July 24, 2009 at 11:07 AM  

to cik aQem ( yg ni pun cik lg kan?..hehe)

ohho..maceh2 puji2.kembang hidung.cam xcukup hidung lak.hehe.sementara je sume tu dik oi..bila2 je Allah akan tarik.jadi,bersYukurlah atas apa sahaja pemberianNya.sekian terima kasih...

aQem xmo kongsi2 pendapat tentang ayat tu ke?ayat kak F tu...hehe..^_^

:::cebisanhatiku::: July 24, 2009 at 11:19 AM  

to siNar cahaYa perTama yg rasanya still cik lg:

ohHo..memang bersinaR betulla awak ni.ternganga akk baca komen awk.hebat2.Subhanallah..Logam berkualiti ni.hehe...

acTually benda ni pun takde skema jawapan pun.just utk fikir2 di kala tensen exam ni.hehe.

emm..benar sekali apa yang anda katakan itu.hoho.dari tulisan tu,dapat gambarkan sapa kita ni.seorang manusia ke..bukan manusia ke..eh bukan..melencong lak..
menggambarkan sifat kita..kita ni camne...nakal mcm akk ke,baik mcm awk ke...haha...

pluS,perasan tak?
kalau kita guna lidah,mestilah untuk bercakap kan,benda tu akan hilang melainkan kalau kita betol2 ingt apa yg kita ckp.kalau kite buat sth gune anggota bdn pon,sama je.Tapi,kalau kita menulis,dgn tulisan,melainkan benda tu hilang,kita boleh baca balik apa yang kita tulis dan nilai sejauh mana diri kita.at d time kita baca semua tulisan kita tu,maybe kita boleh nilai,pandai atau bodoh kah kita suatu masa dulu..hehe...setuju x?

boleh la awak tuliskan kata2 motivasi utk akk ek...bile akk down ke..hehe..surat cinta tu..fuuhh..hebatla awak ni.nak gak r surat cinta.boleh tuliskan utk akk x?ceewaahh...

InsyaAllah..kalo kita tulis sth dr hati yg benar2 ikhlas,diri sendrik akn terpempan bila baca semula tulisan sndrk dan org lain pun boleh feel dat feelinG dan sama2 terkesan..oho...dah mcm tulis bloG la pulak kat komen ni..huhu...

cik cahaYa ada pendapat lain ke untuk dikongsi?tak pueh hati ke dgn pndpt akk..hehe...sila2..kemukakan..jgn malu2...malu rugi..hehe...^_-

SiNaR cAHaYa pErtAma July 25, 2009 at 9:54 AM  

bismillah~
saLam Dari cHiba permai..
hehe.. alahai kak nik.. nakal kEr? :p!! baek kEr sayE?? x pon.. huhu.. masih pErlu bAnya bElajaR...

sAya sEtuju dgN ap yAng dipErkaTakan oleh kak niK itu.. hehe
kalau tuLis bley bc bLk.. kn.. tapi kan eVen bende yaNg kiTer tLs tue hiLang pon mCm bLey iGt ap yANg kiTa tulis tue kan...
tApi kaLau tLs nOta kaT keLas sSh pLAk nk iGt.. hEhE.. tLs taNpa haTi mcM tue laA jadi nyEr...

suRat cinTa uTk kak nik?? haha.. bLey2.. bLanje eskem mahaL gurai poN da okEy da..
hehe


これからもよろしく!

dari kEjauHAn,
HikaRi

:::cebisanhatiku::: July 26, 2009 at 3:38 AM  

to cik cahaya:

x nak tulis surat cinta untuk akk xpela.akak mintak tolong orang lain la.sobsobsob.

emm..kenapa xingat nota kat kelas ek?hehe...satu,memang xgune hati.dua,sebab memang xpaham.camne nak ingat seingat2nya?hoho...
^_^

SiNaR cAHaYa pErtAma July 27, 2009 at 1:06 PM  

aah kan kak nik..bTol2.. campur mmg x phm.. hahaha
mentang2 laA senSei tu teror bAhase jepoN.. diE ckP laju2 jer... (^_~)/

:::cebisanhatiku::: July 28, 2009 at 12:14 AM  

to cik cahaYa:

uhukuhuk...hehe...
kikitori rensyu la sepanjang 4 tahun kat sini..waaa....
tapikan...xley gak nak salahkan sensei..sebab kita pon kenala usaha gak...kekeke....

Pages

"Dan ingatlah ketika suatu umat daripada mereka
berkata.
"Mengapa kamu menasihati kaum yang akan dibinasakan atau di azab Allah dengan azab yang sangat keras?"Mereka menjawab,"Agar kami mempunyai alasan (lepas tanggungjawab) kepada Tuhanmu dan agar mereka bertaqwa."
(Surah Al-'Araf,7:164)