今の仕事は延ばしてしないで!

Bismillah...

Jom belajar bahasa jepun lagi..yeay!..hehe...

Kali ini,aku terdengar seorang sensei aku sebut time nak habis kelas...

今の仕事は延ばしてしないで!
ima no shigoto ha nobashite shinaide!
maksudnya: kerja sekarang jangan ditangguh-tangguh...

mai belajar satu persatu maksud perkataan tu...

今 : ima
maksudnya : sekarang

仕事 : shigoto
maksudnya : kerja

延ばして :nobashite.... rootwordnya ialah 延ばす : nobasu
maksudnya : panjangkan atau lengahkan atau tangguhkan atau yang sewaktu dengannya

しないで : jangan!...
kalau ayat yang sebetulnya ialah しないでください : shinaidekudasai.tapi,boleh dipendekkan menjadi shinaide kerana ia just ayat suruhan,so sukahati la nak panjangkan perkataan tu atau pendekkan.ia adalah kata kerja dalam bentuk negative.

perkataan asalnya ialah する : suru.ia adalah sejenis kata kerja.bukan makanan ye.yang ini adalah kata kerja dalam bentuk positive.
jika dijadikan ayat arahan ala2 suruh orang ke..tak de la arahan mane pon..
ia akan jadi してください : shitekudasai.

kalau する : suru ni,maksudnya buat.
kalau しないで : shinaide,maksudnya jangan buat...

mengerti anak-anak?..ngehngeh...

dan..untuk の :no dan は : ha/wa pula...ianya hanyalah sekadar kata penghubung.conjunction dalam englishnya.
の :no bermaksud punya...
kalau 今の仕事 :ima no shigoto...ia akan membawa maksud, sekarang punya kerja.

wah..melampau detail la pulak..huhu...sekian sahaja pelajaran bahasa jepun kita yang kali kedua pada post kali ini.
nanti-nanti,kita belajar bahasa Arab pulak ek...
(pesanan:sapa pandai bahasa arab,tolonglah ajar saya....hehe)...

2 comments:

DaruL May 22, 2009 at 8:57 AM  

akak, nanti bgtahu cikgu jepun tu, apa yg dia cakap tu adalah ajaran Islam, jangan bertangguh...

"apabila engkau telah selesai (dari sstu urusan), tetaplah bekerja keras (utk urusan yg lain)," al insyirah :7

Allah ya'yi kil afiah =)

~huda yg cute~

:::cebisan hatiku::: May 22, 2009 at 8:13 PM  

haha...bagus2...betol tu..tapi,malas r cakap kat sensei tu..sebab die cakap tu just nak pesan kitorang untuk buat keje time die suruh buat tu,jangan delay2..huhu...
alhamdulillah..xpe..kita yang da ingat ni..peringatkanlah diri sendiri dan kawan2 sekeliling insyaALlah...

Pages

"Dan ingatlah ketika suatu umat daripada mereka
berkata.
"Mengapa kamu menasihati kaum yang akan dibinasakan atau di azab Allah dengan azab yang sangat keras?"Mereka menjawab,"Agar kami mempunyai alasan (lepas tanggungjawab) kepada Tuhanmu dan agar mereka bertaqwa."
(Surah Al-'Araf,7:164)