PeNgaLamaN+eXpeRieNce+kEikeN

PEngalaMAn...ooo..PengalamAn...
ada satu pengalaman yang best aku nak kongsi..
pengalaman berada di luar negara...
bukan pengalaman pergi jalan2 la...sebab yang tu konpemla perkara yang wajib...
hehe...mestilah pengalaman belajar memAsaK...

untung jugak la dapat belajar jauh dari kampung halaman dan jauh daripada mak ayah ni sebab daripada situ,kita akan belajar tersangat banyakla benda baru terutamanya pengalaman masak sendiri.aku rasa kalau aku tak datang sini,tak ada nya reti nak masak.kekekke...

tak de la xreti langsung before datang sini.cuma bila datang sini,dapatla mengasah bakat2 memasak tu..cheewah...betol..xcaya try la..untuk adik2 yang berada di luar sana..serius r cakap..baik korang struggle elok2 dan apply untuk belajar oversea.try je.mana taw nasib korang baik dapat belajar luar negara.belajar culture,cara hidup masyarakat luar tu of course la ada...selain tu..korang boleh belajar masak2...fuuhh..bangga taw bila orang cakap masakan kita sedap..cheewah...bukanla nak riak..cuma nak courage korang untuk mai ramai2 belajar kat luar negara..dapat banggakan makayah tu dah konfemla..dapat banggakan agama,bangsa dan negara lagi...

hehe..xde pape pon nak cakap kali ni..just nak nasihat tu je..dan..nak tunjuk la hasil kerja ku...main campak2 dan gaul..hahhaah...


Ini adalah cheesy cheese cake 1st aku buat..pernah je buat sebelum ni..cuma tyme tu ada pertolongan senpai..macam xrase buat sendiri.yang ni memang betol2 aku buat..
sedap taw...kekeke....memang cheesy gile2 punyer...




Ini lak kuih sagu..haha..sukat ikut suka hati je walaupun ada resepi...alhamdulillah..at last jadi jugak..keke...

Kuih sagu dalam pinggan paling kiri sekali aku yang buat dan jangan xcaya,yang 2 pinggan lagi sebelah aku tu,budak laki yang buat diketuai oleh razuan.laki pun boleh je survive kalau da duduk jauh dengan family.ngada je xmaw belajar masak.so,kalau nak suruh budak lelaki masak,paksa je dorang.sebab bukan dorang tak pandai masak,malas je kot.haha...sebab da ada perempuan,buat ape nak blaja masak datte..reason yang biasanya la...






yang dalam talam tu,burger malaysia yang dibuat di jepun.by kak rahmah...sedap wooo...

yang sebelah tu lak,lasagna by kak raihana..pun sedap...

dan yang hujung sekali tu,puding coklat by kak ema.pun pun sedap...

hoho..kena masak ni pun sebab nak penuhi permintaan senpai yang nak balik malaysia tahun ni.sobsobsob...8 orang semuanya..so...8 menu yang berbeza la..huhuuu...
nasi kerabu,kari kepala ikan,lasagna,cheesy cheese cake,kuih sagu,puding coklat,burger malaysia dan chicken chop...fuuhh...soubetsukai yang best la...waaupun kena masak macam2...

for senpai yang nak balik,aku ucapkan ribuan terima kasih kerana banyak mengajar aku menjadi manusia yang berguna sikit dan ajar banyak pengalamn hidup.soory gak jika ada terkasar bahasa,tersilap perbuatan.ketahuilah kalian bahawa kohaimu ini tersangat la menyayangi kalian..hehehhe....kalau dapat kerja yang best dan gaji yang best,jangan lupakan kitorang yang still tertinggal kat sini.kumpul duit banyak2 dan jangan lupa belanja kami nanti..hehhe...
kepada yang belum kahwin..nanti kahwin jangan lupa jemput naaa especially kak aida..kekeke....
sekian.....(last paper tomorrow).....
kalau sape2 nak resipi,bagitau la yer..hehhe...

kohai=junior
senpai=senior
datte=just ngada2 nak letak walaupun ada je maksudnya...hehe...

5 comments:

linda February 18, 2009 at 5:51 AM  

nak resepi cheesecake..hehe.

:::cebisan hatiku::: February 18, 2009 at 12:06 PM  

boley2..nanti buzz la saya kat ym ek...

aku hanya orang kecik, dari sel yang paling kecik dalam badan lelaki... February 18, 2009 at 2:32 PM  

salam ziarah dari cerita mungkar...

fansurina February 19, 2009 at 4:30 AM  

salam.

true. daripada zero, nak tak nak, kena juga belajar bersilat kat dapur. kalau tidak, menguruslah kita.

hehe.

wah, terliur tgk cheesecake ngan kuih sagu tu.

itu versi baked ya?

tak pernah try. pernah try yg tak bake, guna peti sejuk. lepas ni, bolehlah try.

:)
salam perkenalan.

:::cebisan hatiku::: February 19, 2009 at 11:30 PM  

to aku hanya orang kecik++++ :
terima kasih sudi ziarah blog yang tak seberapa ini..^_^/


to fansurina chan :
erk..ade ek yang xpayah bake?...
hoho...xtaw la plak saya...
try la..senang je..hehehe...
salam perkenalan untuk awak jugak...
i think like u r more older than me yarr....

Pages

"Dan ingatlah ketika suatu umat daripada mereka
berkata.
"Mengapa kamu menasihati kaum yang akan dibinasakan atau di azab Allah dengan azab yang sangat keras?"Mereka menjawab,"Agar kami mempunyai alasan (lepas tanggungjawab) kepada Tuhanmu dan agar mereka bertaqwa."
(Surah Al-'Araf,7:164)