KENAPA PERLU ADA EXAM?

Teringin nak buat anketo a.k.a survey sket....
kepada sape2 yang ada baca blog ni..tolonglah jawab ek...

KENAPA PERLU ADA EXAM?

sekian...kerjasama anda amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih...

...(bengang dengan soalan exam mode)...

5 comments:

linda February 8, 2009 at 10:36 PM  

mcm hidup.
lepas hidup ada hisab.
lepas belajar ada exam.hehe.

kalau la sy boleh fikir suma ni time tension minggu exam.alangkah bgsnya..

misoshiru2312 February 9, 2009 at 3:18 AM  

cube tnya sensei..
sure dapat jawapan yg sgt best..ngeheho

nik..akak ilang pembaris..bukan pensel
esok nak exam kikibunseki..
kena lukis kouzo guna pembaris..
esok exam nik x guna pembaris kan..

akak nak pinjam..kasihan2

wuhuu..kak aar kedekut sket.(dia xbace blog ni kan)..kuikui

NADESHIKO February 9, 2009 at 10:57 PM  

Kenapa perlu ade exam..?
exam perlu ade sebab dari exam kita dapat nilai kepandaian @ kemampuan kite dalam pembelajaran yang kita dah belajar..
kalo tak ade exam, kita akan lalai dan akan igt semua benda yang kita dah belajar tuu macam dah pack..
adenya exam, kita akan sedar kita perlukan lagi ilmu untuk membangunkan umat manusia..

AsNiza February 11, 2009 at 4:06 AM  

Alhamdulillah dah abis exam since dh tamat pengajian..tp tu exam bertulis semata2 untuk dapat sekeping ijazah..

Dalam kehidupan ini, ujian/exam tak pernah berhenti, sentiasa ada dan ada dan ada..markah?tkde cikgu yang mark tp malaikat munkar dan nakir catatkan dulu, kumpul sikit2 buat caring mark..last2 kat akhirat nnt baru tahu berapa CGPA kita..baru tahu bagaimana 'ijazah' kita..

'Hari Convocation' pasti akan tiba..bagaimana agaknya kita nanti yer? wallahualam.

:::cebisan hatiku::: February 19, 2009 at 11:42 PM  

hoho..bermacam2 pendapat ada...welll...

to linda chan :

haha..bese la..kita selalu akan terfikir tentang natijah sesuatu benda yang kita buat selepas kita dah lakukan benda tu samada baik atau buruk...huhu...
even it sound quite bad maybe but...from that we learn bout life.am i right?


to misoshiru2312 :

nak tanya sensei mana satu ni?
yuki?muki?

saya bagitau kak aar akk kutuk die..ngengehngeh...

to nadeshiko chan :

emm...penting ke exam?...
untuk nilai kepandaian?
benarkah kita akan lalai kalau tak ada exam...?
exam is just a little bit of ujian yang Allah turunkan...
tak perlu ada exam pon xpe kot..sebab kalau seseorang manusia tu sedar diri dia kerdil,die akan sentiasa ingat yang ilmunya sentiasa tak cukup everytyme.
macam ada pepatah ni kot...
makin banyak aku belajar,makin kerdil diriku.makin banyak yang aku tak tahu...
but,at one part..exam pun penting actually...hehe...cume exam dunia ni banyaknya nak tentukan sape yang hebat dan sape yang tak..hakikatnya..semuanya itu hanya dusta belaka....

(...apa la yang aku melalut kat atas tu??..(@_@)..soryla kalau tak paham yew....hoho..)

to kak asniza :

wow...hebat sungguh kata2 akak..
u r right.exam kat dunia ni hanyalah untuk segulung ijazah yang dikejar2 manusia.
exam sebenar itulah exam=tarbiyah yang berpanjangan daripada Allah sejak kita lahir lagi...
tahniah sebab da graduate...dari exam dunia....
moga kita semua mendapat CGPA yang terbaik bila berhadapan dengan majlis konvo kita di sana nanti insyaAllah...

Pages

"Dan ingatlah ketika suatu umat daripada mereka
berkata.
"Mengapa kamu menasihati kaum yang akan dibinasakan atau di azab Allah dengan azab yang sangat keras?"Mereka menjawab,"Agar kami mempunyai alasan (lepas tanggungjawab) kepada Tuhanmu dan agar mereka bertaqwa."
(Surah Al-'Araf,7:164)