In A Relationship

Sebut sahaja in a relationship,mesti semua orang beranggapan bahawa mereka yang mempunyai status tersebut mesti mempunyai hubungan istimewa dengan seseorang yang berlainan jantina.tidak begitu?begitulah kesukaan manusia.suka beranggapan pada sesuatu yang mereka lihat hanya pada zahirnya.lihat sahaja status ini di mana2,sama ada friendster,facebook,myspace etc,mesti kita anggap..orang ni mesti da ade balak/awek...kan kan?...

samala diriku ini..hehe..dan tempohari saya telah merancang sesuatu bersama sahabat seperjuangan saya untuk sama 2 menukar status di friendster kami kepada in a relationship.tapi,masing2 still single ya...
Sebenarnya,banyak je maksud for the term "in a relationship" ni..tapi,kita hanya berfikir kepada yang satu ni sahaja yakni COUPLE.

TERTANYA-TANYA

terlanjur menukar status begitu di friendster dan facebook,ada la seorang sahabatku bertanya ketika kami berbual di telefon semalam...

H : sihat?
saya : sihat je...ko sihat?
H : aku pon alhamdulillah sihat.ha...ko amacam sekarang?
saya : amacam ape?
H : tu..tulis kat status friendster 'in a relationship'..ha..ada pape ker?
saya : owh..aku da agak mesti ada orang akan tanya.haha...ada la...
H : ala..bagitau jela...
saya : aku tulis kat blog la nanti...
H : ala..bagitau jela sekarang..nak tulis2 kat blog lak...
saya : emm..okla..aku tulis ni..ko teka r...
H : owh..baik...
saya : HE is the great...i give all my heart to HIM...
H : din?
saya : ni din mana pulak la ni...ok2..aku tambah lagi...
H : baik...
saya : HE is the great.the almighty...i and u and also the other....should give all our love only for HIM...if we seek for human love,it wont be forever..if we seek for HIS love,it will be forever.....
H : owh..ok..aku faham...

akhirnya,terungkai sudah pertanyaan sahabatku ini atas persoalannya tentang status yang saya tukar tempoh hari di friendster.begitu juga di facebook,ramai yang bertanyakan ia.
rasa kelakar pun ada.mungkin mereka tidak terfikirkan akan jawapanku yang satu ini.
dan,sudah saya agak akan timbul kontroversi seperti ini..hehe..maaf ye kawan...

IN A RELATIONSHIP
Salah ke jika kita meletakkan status 'in a relationship'?tidak salah bukan?cuma,yang mungkin di salah ertikan ialah maksud kepada ayat itu...
untuk kawan2 yang masih tertanya2 akan status saya di friendster dan facebook..di sini saya akan memberi jawapannya.

I am in a relationship with ALLAH.
I give all my heart and all my loves only for HIM.and, i hope HE also loves me as i love HIM.but,i know HIS love to me is much more greater.thank you my LOVE for your love.

Itulah cinta yang kekal abadi.cinta kepadaNya.


Jangan kau mencari cinta manusia kerana cinta manusia itu tidak kekal.Carilah cinta Ilahi kerana hanya cintaNYA sahaja yang akan kekal abadi selama-laya.

CINTA, HANYA PADA YANG SATU


Sejenak berfikir,kita sebagai manusia,selalu mencari cinta.cinta itulah ibarat segala-galanya bagi kita.Lantas dengan alasan agar hidup kita lebih berseri dan bahagia dengan adanya cinta,kita sering mencari cinta manusia yang sangat rapuh dan tidak kekal abadi.dan apabila kita ditinggalkan,kita menjadi keruan.dek bahana cinta manusia itu.
Pada masa yang sama,kita selalu terleka,terlupa akan Dia yang sangat setia mencintai kita.cinta Dia pada kita 24 jam.tidak pernah terkurang.
namun, jika kita perhatikan cinta manusia,ia akan berhenti seketika ketika kita tidur.
(takkanlah dalam tidur pun akan teringat kan?kalau mimpi pun,takkalah setiap hari kan?)...
mungkin dalam 5,6 jam begitu...
tapi,cinta Dia..setiap masa...cuma,kita yang terlupa untuk mencintai Dia.tatkala kita bergembira,kita lupa cinta Dia.
namun, jika kita sudah ditinggalkan cinta manusia atau berada dalam kedukaan,barulah kita akan mencari cinta Dia.
alangkah ruginya kita.mencintai sesuatu yang tidak kekal sedangakan cinta yang kekal abadi sudah berada di depan mata.


Tidak ada apa2 yang rugi jika kita kekal setia mencintaiNya.banyak yang akan kita dapat jika kita mencintaiNYa.
Antaranya ialah tempat yang saya fikir kita paling teringin nak pergi.bukan london,bukan las vegas,bukan korea.ianya SYURGA.tempat di mana itulah ganjarannya jika kita mencintai Dia.
namun,jika kita mencintai manusia,apa yang kita dapat,bunga,ros,teddy bear yang semuanya akan rosak di telan waktu.pudar bersama cinta kepada manusia itu sendiri.
Cinta dan kasih-sayang Allah itu tersangatlah banyak.tidak terhitung.Justeru itu,marilah kita sama2 mencari cinta Allah yang kekal abadi.

Cinta manusia itu urusan Dia.Cinta Dia itu urusan kita.jangan kita sibukkan diri untuk mengetahui urusan Dia sedangkan urusan kita masih belum selesai.Cinta dia kekal abadi.Cinta dia mambawa ke syurga.
Never stop believing that you can win Allah’s love and thus work For it. Then you can win the love of Allah’s slaves.
Segala yang baik itu datang daripada Allah dan segala yang buruk itu datang atas kelemahan saya sendiri.maaf jika ada tersilap bahasa...sama2lah kita mengembara mencari cinta YANG SATU...
wallahualam...

7 comments:

linda December 29, 2008 at 3:05 AM  

ya Nik,betul.kirim salam kt kwn ko 2.

:::cebisan hatiku::: December 29, 2008 at 3:44 AM  

haha...pantasnye die bacer..
nak kirim slm kt kwn yg mner tu?H tu ker?

z a t i e h u s s i n December 29, 2008 at 7:00 AM  

wahwah. btol2 :)

takdekeje December 31, 2008 at 6:35 AM  

H tu hafizah eh??

aliaaa January 4, 2009 at 3:12 AM  

link aku td xjadi. haha.
aku sudah berpindah ke
www.aliaa.tumblr.com

:::cebisan hatiku::: January 6, 2009 at 2:10 AM  

to zatiehussin:
ambilla apa yang elok,yang kurang jadikan teladan.

to takdekeje:
H tu bukan hafizah.

to alia:
kenapa pindah?

aliaaa January 8, 2009 at 3:29 PM  

sebab sukaaa tumblr.
tak update dah blogger tu.
sila tuka link. hahah.

Pages

"Dan ingatlah ketika suatu umat daripada mereka
berkata.
"Mengapa kamu menasihati kaum yang akan dibinasakan atau di azab Allah dengan azab yang sangat keras?"Mereka menjawab,"Agar kami mempunyai alasan (lepas tanggungjawab) kepada Tuhanmu dan agar mereka bertaqwa."
(Surah Al-'Araf,7:164)