Maut ada di mana-mana

Bismillah...

Alhamdulillah.
Hampir 4 hari sudah aku menjejakkan kaki semula ke bumi jepun ini.
Terasa benar perubahan waktu dan cuaca ketika pulang ke sini kerana autumn tahun ni terasa awal benar sejuknya.
Balik2 je dah demam. hoho...

....just a few bebelan actually sebelum aku masuk bercerita tentang aktiviti2 cuti2 malaysiaku....

Tak sedar pun sebenarnya entry sebelum aku balik ke Malaysia adalah entry yang ke-99. dan ini akan menjadi yang ke-100.
Dan biarlah yang ke-100 ini menjadi satu entry kenangan untuk seluruh hidupku...
Ada something aku nak cerita actually.

Kalian semua mesti yakin maut ada di mana-mana kan?
Ya...ajal maut kita, semuanya telah ditentukan Allah.
Hanya kita yang tidak tahu bila , di mana, bagaimana kita bakal menghadapi mati.
Di Malaysia, almaklumlah nak dekat raya, beratus-ratus kes kemalangan jalan raya yang membabitkan kematian berlaku. tak campur kes putus kepala la..kena hempap dek bangunan lama masa tunggu traffic light la...macam-macam la...

Dan, aku nak la kongsi something yang aku rasa akan menjadi kenangan untuk semua warga Iwate hari ni.

Hari ni, kami dijemput ke rumah terbuka raya anjuran Abang Wan+Kak Fir dan keluarga.
Dalam perjalanan tu, kereta yang kami naiki dipandu macam biasa jela.
Hampir sejam perjalanan, masing-masing dibuai angan-angan dan mimpi.
Tiba-tiba, aku sedar2 aku dah terduduk kat bahagian kaki belakang driver.Kereta yang kitorang naik ialah Honda Odyssey. dan aku duduk di bahagian tengah.
Rupa-rupanya, kereta kami tu accident. Kuat gak la bunyi accident.
Aku tertidur sebenarnya time tu.
Apa lagi, berdarah la bibir aku.mungkin terlanggar kerusi kat depan. luka belah kiri dan kanan. bawah bibir pun luka.nasib baik bibir je cedera.kalau tempat lain,nauzubillah.
Mujurlah kak mah yang duduk sebelah aku sempat berpaut pada kerusi sebelah driver. Dia pun luka kat bibir tapi mujur sedikit berbanding aku.
Alhamdulillah.Waktu itu aku terfikir bahawa Allah still sayangkan aku. Allah still sayangkan kami. Kalaulah time tu nyawa kami dicabut, tak keluar la entry ni nampak gayanya.hoho.
Kereta kami naik tu remuk sikit kat depan dengan lampu depan terkeluar.
Nasib baik kereta yang dilanggar tu adalah kereta kitorang gak. Kereta tu lak remuk di belakang.
Terasa sungguh tragis sekali peristiwa tadi.

Pengajaran yang boleh diambil:
>Pakailah seatbelt time duduk dalam kereta. Tak kesahlah depan ke, tengah ke, belakang ke.
Pepenat je kerajaan buat iklan.huhu...
>Ajal maut tak kira usia, tempat dan masa.
Jadi, bersedialah selengkapnya untuk kembali kepada Pemilik yang sebenar.

"Dan Kami lah yang menghidupkan dan mematikan semula.
Dan kepada Kami lah kamu kembali.."


12 comments:

SiNaR cAHaYa pErtAma October 4, 2009 at 7:45 PM  

salam kak nik...
Yg lain mcm mne? waA.. msti terkjt kan..
nmpk nye tali pgg kt seat blkg tue mmg perlu laA yer... hehe
odaijini~

:::cebisanhatiku::: October 4, 2009 at 11:53 PM  

waalaikumussalam.
aah..terkejut jugak la.sbb tidur time tu,tibe2 je accident.mule2 lepas accident tu,sesak nafas gak la.
sebab tercekik nafas kot.haha.
Alhamdulillah kitorang selamat je.
nanti nak naik kereta,pakai seatbelt ye.hoho.
rindu kamu~

SiNaR cAHaYa pErtAma October 6, 2009 at 4:58 AM  

hehe...
rindu kak nik jgk...
bilaA laA daPat jumP rmi2 lg yEr~

:::cebisanhatiku::: October 6, 2009 at 11:26 PM  

hehe.
ALhamdulillah..ade jugak org rindu kat sy...hehe..
akk taw bila nk jumpa..
bulan 11 ni insyaAllah ade autumn gathering.jomla datang.

SiNaR cAHaYa pErtAma October 9, 2009 at 7:38 AM  

insyaAllah.. kalau ade rezeki nk gak join!!
melepaskan lelah setelah pnat blaja..
liku2 hidup pon smkn mencabar skrgkan.. huhu

[amiza a.malik] October 9, 2009 at 11:08 AM  

salam kaknik.fuiyo eksiden. hr tuh beskal, lps tuh kete. mujur tak pape. boleh makan tak ni? mulut tu teruk ke? bahaya gak badan terhentak2 ni takut long term effects (nauzubillah)..

selamat mula skolah, stay fokus untuk D&T. moga allah mudahkan segala-galanya.

nmpk akk ol, tp belum ade kesempatan nk tegur. kohai(gediknya gune jepung haha) br smpi so bizi sket.

jaga diri kak. terima kaseh byk2. u noe i owe u loads!

linda October 10, 2009 at 8:25 PM  

salam nik.haapnya ko dh ok.x check doc ke-tuk dalaman nye injury.

...teratai biru... October 12, 2009 at 3:45 AM  

~waaaahhh... mmg tragis bunyinya...
nasib baik selamat kan. Betul, Allah masih sayangkan kaknik n da geng...

~hoho...autumn gathering nnt wat katne?

:::cebisanhatiku::: October 13, 2009 at 7:59 AM  

to cik cahaYa:
insyaAllah ada rezeki kite berjumpe ye~
maaa...jinsei mo benkyou mo dandan muzukashikunatteikundakedo,zehi gambarou ne ^_^

:::cebisanhatiku::: October 13, 2009 at 8:16 AM  

to cik ayuamiza:
oho~
alhamdulillah skrg da ok.nk mkn+nk sengih+nk gelak punyela susah seminggu yg lepas.tp skrg da ok.hehe...

oho~
samala kita.(bz)...balik dr msia je,mcm xmenang tgn.kdg2 tensen byk keje smpi xtaw nk pilih mner satu.haha...

tapi,semoga sume tu xmenghalang kita untuk terus menjadi duta Islam di muka bumi ini.insyaAllah~

take care too~
miss u n love u fillah~

:::cebisanhatiku::: October 13, 2009 at 8:18 AM  

to cik linda:
hehe...thanks krn risaukan sy.sy lak yang mcm tak risaukan diri sendiri.sory ye.
mm..tak teringat lak tntg dalamannye injury tu.hehe.tp,insyaAllah ok je kot.huhu..doakanlah..
rindu kamu~

:::cebisanhatiku::: October 13, 2009 at 8:26 AM  

to cik terataibiru:
Allah pun sayang kamu jugak~
kat niigata insyaALlah..jomla~
rindu kamu~

Pages

"Dan ingatlah ketika suatu umat daripada mereka
berkata.
"Mengapa kamu menasihati kaum yang akan dibinasakan atau di azab Allah dengan azab yang sangat keras?"Mereka menjawab,"Agar kami mempunyai alasan (lepas tanggungjawab) kepada Tuhanmu dan agar mereka bertaqwa."
(Surah Al-'Araf,7:164)