Buat ape ek?

Bismillah...

oho..ni yang lemah ni kalau da abeh exam...
idea nak update bloG mula la lari lintang-pukang.
time nak exam..gedik lak bertimbun2 idea datang...
hish..
sabar jela...

Apa yang korang2 buat selepas exam ye?
enjoY kemerDekaan ke?
tengok movie...
kemas paper2 exam...
kemas rumah..ape lagi..hehe....shoppinG...
hehe....especially kalau da habis PMR..xpon SPM...
time tu..
toksah kata la betapa enjoYnya kita men'enjoY' life...
maen mercun itu pasti..teringat zaman sekolah dulu..(tapi tak maen la..dak2 laki je maen..)
hoho...

"Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras untuk urusan yang lain. Dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap"
(Surah Al-Insyirah: 7-8)

Tapi....

Allah suruh kita buat urusan yang lain selepas selesai satu2 urusan?
alamak..camne ni?
Adakah urusan lain selepas selesai urusan sebelum ini tu maksudnya
shoppinG..makan angin..tengok movie...etc...
Ya...tak salah pun semua tu...
kalau nak buat, buat la. tak ada sape2 pon nak laranG. itu haK peribadi. Ye tak?

But...
Do we remember?
sepanjang kita exam tu..
Berapa kali kita menatap dan menjenguk Kalamullah...?
Berapa kali kita bangun di tengah malam untuk berdating denganNya?
Kalau sebelum exam, solat sunat rawatib tak pernah tinggal, tapi kala nak exam, sebab takut tak sempat nak study..semua nya kita tinggalkan sebentar..atas alasan study...
Berapa kali kita menyebut zikrullah kala kita terpaksa menghafal rumus2 yang menyesakkan kepala?
Semua soalan itu hanya kita je yang mampu jawab.
Bukan saya. Bukan mereka. Diri sendiri yang ada jawapannya~

Jadi...
Di manakah kita letakkan diri kita?
Adakah masih si dia yang bila mana habis exam,
lempiaskan tension akibat study itu pada shopping, pada movie2 menarik
ATAU
pada sujudnya kita di sejadah, iktikafnya kita di rumah2 Allah, tenangnya kita bersamaNya di malam hari?

Saya tak punya jawapannya.
Kerana saya pun masih seperti siapa sahaja yang membaca post ini mungkin.
Masih jua mencari siapa diri saya yang sebenar.
Kemana hala tuju saya yang sebenar.
Dan saya tak betah memberi jawapan pada siapa2 pun.
Kerana jawapan untuk diri saya, hanya saya dan Kekasih hati saya sahaja yang tahu.
Begitu juga kalian.
Jom kita mencari.
Di manakah kita terutamanya selepas exam2 yang memenatkan itu?...
Adakah selepas exam itu saatnya kita kembali bertawakal kepadaNya?
Adakah selepas exam itu saatnya kita menggembirakan hati sendiri dengan hiburan yang tak pernah kenal erti puas?
Tepuk dada...tanya lah dirimu wahai manusia.
Dunia hanYa sementara...
Yang kekal, semuanya di sana.
Wassalam.




4 comments:

Hidayah August 6, 2009 at 6:59 AM  

assalam

ye akak dgn tak malunya mengaku x-shah yg dtg berkunjung ke blog awak.

haha entri awak nada selamba.. best la ^^

cptla balik mesia tak sabar akak nk jumpe awak kt shah nnnti~ tp jgn la bwk virus h1n1 pulang skali. tak best la gathering kita kang hihii

till then c u soon @ SHAH, NIK!

:::cebisanhatiku::: August 7, 2009 at 3:27 AM  

to cik hidaYah:

Waalaikumussalam.

xpe.kita perlulah berbangga dengan sekolah yang telah membantu kita berada dikedudukan sekarang kan?

xdela selamba pun.bese2 je macam tuan dia.ahaks~

sabr ye.tunggu saya balik malaYsia.doakan saya selamat balik dan bebas la daripada semua tu.hehe.

tak sabaR nak jumpa akak...see ya~uhibbuki fillah~

linda August 8, 2009 at 9:37 AM  

nik,x aci.awainya ucap selamat hari raya.

:::cebisanhatiku::: August 16, 2009 at 1:42 PM  

to cik linDa:

hehe...mestila awal..
semangat2....
nak jumpa Ramadhan...

Pages

"Dan ingatlah ketika suatu umat daripada mereka
berkata.
"Mengapa kamu menasihati kaum yang akan dibinasakan atau di azab Allah dengan azab yang sangat keras?"Mereka menjawab,"Agar kami mempunyai alasan (lepas tanggungjawab) kepada Tuhanmu dan agar mereka bertaqwa."
(Surah Al-'Araf,7:164)